top of page

A festés mámora

Frissítve: 2020. nov. 10.

A nemezelést igazán izgalmassá az teszi, hogy nem csupán tárgyaink formáját alakíthatjuk saját elképzelésünk szerint, hanem mi magunk is festhetjük hozzá a gyapjút.

A gyapjúkereskedések széles választékából ugyan vásárolhatunk festett gyapjút is, de még csodálatosabb érzés mikor magunk keverjük gondosan a színeket, színárnyalatokat, ezzel elérve, hogy a tárgy, amelybe oly sok energiát fektetünk, színeiben is tökéletes legyen. Már a festés során megkezdődik az alkotás. Az alapszínek keverése által megtalálni s megragadni a színárnyalatot, az egyik legizgalmasabb folyamat.

A gyapjúfestés menete dióhéjban így képzelhető el:

Kimérjük a megfesteni kívánt gyapjúmennyiséget, lazán összekötjük, majd egy nagy fazékban vizet forrósítunk, de forráspont alatt tartjuk. Ha alapszínekből dolgozunk, ki keverjük a kívánt szín törzsoldatát és jól elkeverjük a vízben. A kimért gyapjút óvatosan a festőlébe helyezzük, és addig hagyjuk benne, míg a kívánt színt eléri. Sem forralni, sem sokat mozgatni nem szabad. Ha kész, kiemeljük a gyapjút, ecetet keverünk a vízbe, majd egy kis időre visszatesszük, így fixálva a színt.


Persze a festés menete így leírva egyszerű, de az igazi élő színek megvalósításához sok gyakorlás és rengeteg türelem szükséges. Jó, ha van a közelünkben valaki, aki már jártas a gyapjúfestés terén, mert ez is olyasmi, amit a gyakorlatban tanulhatunk meg a legjobban.





8 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page